2017. szeptember 15., péntek

Így (nem) vezethetnek félre a neten - oltás információ terén is

 By Gazdasági-informatikus

Az oltásokkal kapcsolatban sokan, sokféleképpen informálódnak; például az Internetről. És sajnos gyakran emiatt félre is vezetődnek: azt gondolják, hogy ami oltás információt olvasnak, valóban megbízható. Ezért írok néhány, az Internetre vonatkozó támpontot, hogy például hogyan lehet utánajárni, hogy az információ forrása kiféle-miféle.
Oltások ellenőrzése - az Interneten
(freeimages / checking-facts-1252035)
(Ez természetesen nem jelenti azt, hogy minden, ami hivatalos körökből jön, az megbízható; de több információból jobb dönteni, le lehet például ellenőrizni félretájékoztatásokat, elhallgatásokat.)

Ki a domain név tulajdonosa?

Ha egy weboldalról tudnánk meg többet, kiindulhatunk a domain névből (ami pl. a www.valaki.hu). A domain.hu a magyarországi domain nevek hivatalos nyilvántartója. Ha például egy weboldal tulajdonosát szeretnénk kideríteni, itt keresgélhetünk. Érdemes a Részletes keresést használni.
http://www.domain.hu/domain/domainsearch/
A domain nevekről általánosan annyit, hogy a végződéséből lehet következtetni a tulajdonosa fellelhetőségi helyére és jellegére. Ezt hívják tartománynévnek.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Tartom%C3%A1nyn%C3%A9v

  • Léteznek nemzeti domain nevek országok szerint. A .hu: Magyarország, .at: Ausztria, .de: Németország, .fr: Franciaország, .stb. Az ilyen végződésű domain neveket magánszemélyek és cégek is regisztrálhatják, használhatják az adott országban.
  • És léteznek domain nevek hivatalos célfeladatok szerint. Az ilyen végződésű domain neveket csak hivatalos igazolással lehet regisztrálni. A .gov például az Amerikai Egyesült Államok kormányzati szervezeteit takarja és a General Services Administration (GSA) nevű amerikai kormányzati ügynökség kezeli.

Ha megtaláltuk a domain név tulajdonosát, az lehet magánszemély vagy szervezet. Őt tovább ellenőrizhetjük.

Magánszemély ellenőrzése egészségügyi kompetenciákat illetően - Magyarországon

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ keresőjében:
http://kereso.enkk.hu/
Ez a magyarországi központi, hivatalos egészségügyi dolgozó adatbázis. Megtudhatjuk belőle például, hogy egy orvosnak ténylegesen milyen szakvizsgái vannak.
Orvosi etikai kódex:
http://aok.pte.hu/docs/dekan/file/ekodex.pdf

Cég ellenőrzése - Magyarországon

https://www.e-cegjegyzek.hu/

Külföldön ugyanezeket a felületeket a célországban érdemes megkeresni.
És ne álljunk meg itt!

Hasonlóképpen lehet ellenőrizni az oltóanyagok összetevőit a betegtájékoztatón, az oltóanyagok árának alakulását, az oltóanyag gyárak tulajdonosait, az általuk támogatott kutatókat, az összeférhetetlenségeket, stb.


A fentieken túl alapszabály: minden embernek más a belső flórája, és, mivel mindenki napi 24 órát él a saját testében, bőven van ideje részletesen megfigyelni, hogy mi a jó neki, és mi nem. Ha a korábbi tapasztalatai alapján valami káros volt a szervezetére, akkor azt a továbbiakban nagyon óvatosan, vagy nem lenne szabad használnia. Egy igazi, holisztikus egészségszakember ezt maximálisan figyelembe veszi - lásd orvosi etikai kódex.

Eredményes keresgélést kívánok!



Kockázatokról és mellékhatásokról legalább kérje el és OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, kérdezze meg kezelőorvosát, patikusát; valamint olyan embereket is, akik oltás után néhány napon, hónapon, éven belül, "tudományos véletlen egybeeséssel" autoimmun betegségbe estek. (Mert ugye léteznek olyan betegségek is, amelyek nem 2 nap alatt alakulnak ki...)


Köszönjük, hogy Te is teljes körűen szólsz hozzá ezen bloghoz, hogy eszement észrevételeket teszel. A túlzottan nem egyoldalúan tájékoztató, okosan trollkodó hozzászólásokat nem engedjük be a blogra, töröljük!

Köszönjük a megértésedet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése